Rigena of Cyprus
Rigena, Kıbrıs’ın popüler geleneklerinde ve efsanelerinde yer alan gizemli bir kişiliktir. O, Kıbrıs’ın efsanelerinde en çok bilinen ve en gizemli figürlerden biridir. Rigena, adanın her bölgesinde, antik ve ortaçağ yapılarında, güzel mekanlarda, mağaralarda ve harabelerde, pınarlarda ve nehirlerde, kiliselerde ve şapellerde, dağlarda ve ovalarda ve keşfedilmeyi bekleyen gizli hazinelerde varlığının izlerini hissettirir.
Rigena’nın aslında bir ismi yoktur. Onu hep Rigena olarak bilirler. Rigena’nın kökeni ortaçağa kadar uzanır ve Frank dönemine dayanır. Halk, Lüzinyan hükümdarlarına kral demezdi. Onlara Riges ve Rigenas (ki bunlar kral ve kraliçe anlamına gelir) derlerdi.
Ancak halkın zihninde fark önemliydi:
Kral her zaman İstanbuldaki Bizans İmparatorluğu’na aitti.
Rigena güzeldi, çok zengindi ve birçok kişi tarafından bulunmaya çalışılan gizli hazineleri vardı. Yerel bir gelenek, kralın Rigena’ya gözü görebildiği kadar toprak vereceği sözünü tuttuğunu söyler. Bunun üzerine Rigena, bölgenin tamamını görebileceği yüksek bir kule inşa ettirir. Kıbrıs’ın farklı bölgelerinde Rigena’ya ait kuleler (Pissouri ve Anoyira) bulunurken, Rigena’ya ait olduğu söylenen ve bugün var olmayan kulelere sahip olan köylerin isimlerinde “Tower” (Kule) kelimesi yer alır. Kolossi Kulesi de Rigena’ya aitti. Fasoula köyünde ise kulelerin yerine Rigena’ya ait kaleler bulunur.
Rigena’nın banyoları Amiantos köyündedir, ovaları Polemi ve Akapnou’da yer alır. Bazı gömülü hazineler ise Mandria, Ayios Tychonas, Dierona, Pelendri ve Episkopi’de bulunmaktadır.
Akapnou köyünde Rigena bir saray inşa etmiştir. Rivayetler, Rigena’nın düşmanlar Limasol’a saldırdığı sırasında orada tatilde olduğunu söyler. Kaçarken ( hazinenin bilinmeyen bir yere gömülmesinden sonra), Rigena atından düşerek ölür. Günümüzde hazine hala kayıptır ve birinin onu bulmasını beklemektedir.